Supa de vita cu taietei patrati sau lascute. Video inclus.

Mama, sotie (ramasa vaduva pentru o vreme pana a aflat ca mosu’ de fapt n-o murit in razboi si era doar il lagar), “ajutor de zidar” (mosu’) care si-a construit o mare parte din casa (in timp ce era gravida, vedeti in poza de mai jos) si nu in ultimul rand, bucatareasa la spital. Asta-i bunica de la care am invatat cum se face supa de vita cu taietei patrati.

supa de vita de la bunica


Femeie dintr-o bucata, dar nu din topor, trecuta prin multe inca din tinerete. Acum imi aduc aminte cu drag, dar pe vremuri ma trecea un fior la gandul ca vine iar duminica si ma suna sa ne cheme la masa. Nu gandul la masa, ci gandul la telefonul pe care-l primeam dimineata.


Intrebarea era de obicei “Veniti la masa?”. La care eu tot de obicei intrebam “Da’ ce-ai facut de mancare?”. Fara exceptie raspunsul era intotdeauna “Ah, poi daca intrebi ce-am de mancare inseamna ca nu ti-e foame.”. Si cu mici exceptii, inchidea telefonul.


Ca sa o sun io inapoi, si sa ma scuz, sa-i zic ca intrebam numa’ de curiozitate ce-i de mancare, nu ca-s satul. Mergea treaba de obicei si dupa ani si ani m-am resemnat. Ca facea mancare buna. Pe care probabil n-am apreciat-o intotdeauna, dar acum privind inapoi la vremurile alea, mancam bine.


Intotdeauna se descurca. Prezenta la cozi dis de dimineata, piata cutreierata si “pieptanata” fiecare taraba, magazinele luate la rand. Cum era “pe vremuri”. Stia ce sa cumpere, cum sa cumpere si mai ales stia cum sa le prepare, sa scoata tot ce-i mai bun din cele mai “umile” ingrediente.

Si daca nu gasea o gaina, sau un pui mai gras pentru supa de taietei, atunci adeseori (in special iarna) supa de vita ii lua locul. Dar intotdeauna cu taietei patrati. Carnea din supa mergea la cuptor sa se rumeneasca bine la foc mare si pe langa ea mancam de multe ori cartofi rantaliti (trebuie sa pun si reteta lor) cu ceapa si paprica multa.


Si-am scris si eu mai jos cum am facut-o, si ma gandesc adesea ca n-o mai sunat telefonul duminica dimineata sa ma cheme buni la masa de mai bine de 20 de ani…





Supa de vita cu taietei patrati sau lascute. Video inclus.





Timp de preparare





Timp de gatire





Timp total





Autor:


Portii: 2




Ingrediente


  • 500 grame coada de vita (merge si cu alte bucati de carne, mai cu os, ca sa fie gustul bun)

  • 1 ceapa

  • 1 morcov

  • 1 pastarnac sau patrunjel

  • 1/4 de varza mica, taiata in doua bucati (optionala)

  • sare

  • taietei patrati mai zisi si lascute sau laste - dupa cat vreti supa de groasa, 50-100 de grame

  • frunze de patrunjel proaspat

  • usturoi verde (optional - vedeti in articol de ce l-am ales)



3.5.3226




Se stie, o supa limpede nu se face decat daca fierbi totul la focul cel mai mic, ore intregi pana carnea e moale iar din oase a iesit toata bunatatea in lichidul auriu, bogat si plin de aroma. Mai sunt si alte procedee de a limpezii o supa, cu albus de ou de exemplu, dar cel mai simplu e sa o fierbeti la foc mic, fara sare, si timp indelungat.

Ca si la orice supa pe care o fac, las carnea in apa rece cel putin 30 de minute inainte sa pornesc focul. Coada de vita am fiert-o mai bine de 3 ore, dar mai putin de 4.


Am scos carnea dupa ce a fiert si am strecurat supa printr-o sita fina. Acum tot o sa mai fie impuritati in supa. Dar o lasati sa stea vreo 10-15 minute si se vor depune pe fundul vasului. Dupa care o strecurati din nou, prin aceiasi sita fina, avand grija ca la final sa lasati impuritatile depuse pe fundul vasului.


Deabea acum am fiert legumele, adaugand niste apa peste supa care era destul de concentrata dupa fierbere. Tot demult m-am invatat sa pun o bucata (doua, dupa preferinta) de varza, imi place si in supa, dar merge si separat la final, impreuna cu carnea de exemplu. Morcovul a fost singurul care a ramas in supa la final. Sarati dupa gust.


Taieteii, daca-s de casa, facuti cu oua si faina buna, n-au nevoie de mai mult de 10 minute la fiert. Posibil chiar mai putin, depinde cat sunt de grosi. Tineti cont de faptul ca ei vor continua sa se gateasca pentru o vreme dupa ce stingeti focul in supa fierbinte.


Acum, se stie ca patrunjelul verde este verdeata omniprezenta in supele noastre “de duminica”. Insa sigur ca va intrebati, usturoi?! Cum si de ce?!


Asta-i treaba de la mosu. De la el am invatat-o, acum mai bine de 30 de ani. Avea el o placere, ca sa-si puna in supa, nu neaparat in supa de gaina, dar in supa de vita sau supa de oase afumate (vine curand si reteta asta, foarte similara), foarte des. Insa de obicei el isi punea o lingura doua de mujdei.


Eu am adaptat putin dupa anotimp, si am pus niste frunze de usturoi verde, cu o aroma mai subtila, nu asa de puternica precum mujdeiul. Nu-i neaparat sa puneti, puteti sa ramaneti doar la frunzele de patrunjel, dar eu asa sunt invatat cu ea, asa imi place si asa o fac.


Poate, desii va pare ciudat, o sa incercati vreodata. Asta-i a me’ supa de vita cu taietei, asta-i povestea ei si eu tot la fel o sa o fac si de acum incolo. Duminici insorite va doresc!!!


supa de vita cu taietei reteta


Alte retete favorite de supa:


Pagina de Facebook: www.facebook.com/bucatarialuiradu.


Aboneaza-te la canalul de Youtube aici: www.youtube.com/Bucatarialuiradu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu